İçeriğe geç

Evliliğe Engel Durumlar Nelerdir

Evlilikte engel olan durumlar nelerdir?

Kanuna göre, evliliğin önündeki engeller kan bağı, önceki evlilik ve akıl hastalığıdır. Bu sebeplerden herhangi biri geçerliyse, evlilik mümkün değildir. Ancak, evlilik gerçekleşmişse, mutlak butlan nedeniyle geçersizdir ve evliliğin iptaline yol açar.

Evlilik engelleri nelerdir?

Evliliğe engel olan etkenler iki kategoriye ayrılır: Evliliğe kesin engeller (akrabalık, önceki evlilik ve evliliği engelleyen ruhsal hastalık) ve evliliğe belirsiz engeller (bekleme süresi ve bazı bulaşıcı hastalıklar).

Evlenme yasağı kimler arasında vardır?

1. Nesep ile nesep arasında; kardeşler arasında; amcalar, teyzeler, teyzeler ve bunların yeğenleri arasında; 2. Eşlerden biri ile diğerinin altsoyu veya altsoyu arasında, kayın hısımlığı doğuran evlilik sona ermiş olsa bile, 3. Evlat edinen ile evlat edinilen çocuk arasında veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu veya eşleri arasında.

Hangi durumlarda evlilik raporu verilmez?

(Bel soğukluğu), Şankroid (Yumuşak Şankroid), Tüberküloz (Verem) ve Cüzzam (Cüzzam)] ve kesin tanı için muayene gerekiyorsa muayenelerin yapılması gerekir, aksi takdirde rapor düzenlenmez. Evliliğe engel olmayan bulaşıcı hastalık (Hepatit B, Hepatit C, HIV/AIDS vb.)

Evlilikte ne engel olur?

Bulaşıcı hastalıkların evliliğe engel olduğunu belirten Öztürk, “Frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam ve verem gibi hastalıklar evliliğe engel” dedi.

Evlilik kan testinde nelere bakılır?

Evlenmek üzere olan çiftlere yapılan hemogram adı verilen kan testinde şiddetli anemi ve/veya kan uyuşmazlığı görülür. Bu test aynı zamanda ülkemizde yaygın görülen genetik bir kan hastalığı olan talasemi (Akdeniz anemisi) hastalığına sahip olup olmadığınızı da kontrol edebilir.

Kimlerle evlenilemez?

Evlenmesi haram olan kadınlar şunlardır: Ana, babaanne veya dede, kız, erkek ve kız çocukları, yani torunlar, kız kardeşler, kız ve erkek kardeşlerin kızları, teyzeler, eşin annesi, başkasının eşinin kızı, oğlunun karısı, evlilikleri devam ettiği sürece…

Evliliğin şartları nelerdir?

1. Eşlerden biri evlenme anında evli ise, 2. Eşlerden biri evlenme anında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünü kaybetmiş ise, 3. Eşlerden biri evlenmeye engel bir akıl hastalığına sahip ise, 4. Eşler arasında evlenmeye engel bir akrabalık ilişkisi varsa.

Kimler resmi nikah yapamaz?

Birbirleriyle akraba olanlar evlenemezler; Önceki evliliğin sona erdiğini ispat edemeyenler; Evliliğin sona erdiğine dair mahkeme kararı almamış olanlar gıyaben evlenemezler. Evlilik başarısız olmuşsa kadın, evliliğin sona ermesinden itibaren üç yüz gün geçmedikçe evlenemez.

Savcı kimle evlenemez?

Mevcut hakimler ve savcılar yasasına göre, hukuk mezunu bir yabancıyla evliyse hakim veya savcı olamaz. Mesleğe girdikten sonra bir yabancıyla evlenirse meslekten atılır.

Evlenmenin yoklukları nelerdir?

Makalede sadece sınırlı bir şekilde listelenmiştir. Dört neden vardır: mevcut evlilik, kalıcı yargı eksikliği, yasak akrabalık ve evliliği engelleyen bir akıl hastalığı.

Engelli raporu evliliğe engel mi?

Evlenmeye engel bir hastalığı bulunmadığını belgeleyen resmi sağlık belgesini sunmayanlar evlenemez.

Evlilikte engel olan hastalıklar nelerdir?

Madde 123: Frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam ve akıl hastalığına yakalanan kimselerin evlenmeleri yasaktır. Bu hastalıklar gerektiği gibi tedavi edilmedikçe ve enfeksiyon tehlikesinin geçtiğini veya iyileştiğini bildiren bir doktor raporu gösterilmedikçe hastaların evlenmeleri mümkün değildir.

Evlilik kriterleri ne olmalı?

Bu bağlamda eşlerin birbirlerine olan benzerliği, ırk ve sosyoekonomik faktörler önemlidir. Öte yandan fiziksel çekicilik, etnik köken, mezhep, sosyal düşünce ve tutumlar, eğitim düzeyi, entelektüel düzey, aile yapısı ve aile hayatına bakış açısı, zeka düzeyi gibi faktörler eş seçimini etkileyen önemli faktörlerdir.

Evlilik muayenesi nasıl yapılır?

Aile sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak yapılabilen bu tarama testi, bireylerden kan hücreleri alınarak test edilmesini içerir. Evlilik öncesi sağlık raporu alınmasının yanı sıra SMA tarama testi de zorunludur. Bu testte önce erkekten kan örneği alınır ve test edilir.

Evlilikte olmazsa olmazlar nelerdir?

Sağlıklı ve mutlu bir evlilik için gerekli olan bu karışımın temelinde 5 temel unsur vardır: Sevgi, saygı, hoşgörü, iletişim, bireysellik.

Evlilikte aranan koşullar nelerdir?

1. Eşlerden biri evlenme anında evli ise, 2. Eşlerden biri evlenme anında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünü kaybetmiş ise, 3. Eşlerden biri evlenmeye engel bir akıl hastalığına sahip ise, 4. Eşler arasında evlenmeye engel bir akrabalık ilişkisi varsa.

Evliliğin yokluğuna yol açan durumlar nelerdir?

Mutlak butlan sebepleri Türk Medeni Kanunu’nun 145. maddesinde sınırlı bir şekilde sayılmıştır. Dört sebep vardır: mevcut evlilik, sürekli hükümsüzlük, haram hısımlık ve evlenmeye engel akıl hastalığı.

Kimlerle evlilik yapilmaz?

Evlenmesi haram olan kadınlar şunlardır: Ana, babaanne veya dede, kız, erkek ve kız çocukları, yani torunlar, kız kardeşler, kız ve erkek kardeşlerin kızları, teyzeler, eşin annesi, başkasının eşinin kızı, oğlunun karısı, evlilikleri devam ettiği sürece…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir